motivatie
Body

10 dingen die mij gemotiveerd houden tijdens het afvallen

Afvallen is afzien, zo wordt veelal gedacht. Misschien is het ook wel afzien op sommige momenten. Al die lekkere taartjes die aan je neus voorbij gaan, dat is niet altijd even makkelijk. Ik ben van mening dat de grootste uitdaging bij het afvallen niet je lijf is, maar je geest. Eigenlijk is het een mentaal spelletje ‘wie het sterkste is’. Natuurlijk is het oké om zo nu en dan gewoon wat in je mond te stoppen wat niet op de planning staat, want balans is het sleutelwoord. Maar laat dat stemmetje in je hoofd niet de overhand krijgen! Want voor je het weet vind je jezelf weer elke avond op de bank met een zak chips.

Op dit moment ben ik weer een strijd tegen de kilo’s aan het voeren zoals je hebt kunnen lezen. Deze keer is iets anders dan de vorige keer, het is niet alleen een foodbaby maar er zat ook een daadwerkelijke baby in mijn buik. Omdat Naud er nu is kan ik natuurlijk niet elke avond in de sportschool hangen, dus moet ik een beetje creatief zijn met het eten en sporten.

Graag deel ik dan ook met jou hoe ik mijzelf gemotiveerd houd tijdens deze periode, want misschien kun jij ook wel een beetje motivatie gebruiken.

10| Elke dag bewegen, minimaal 15 minuten

Bij een gezonde leefstijl (en afvallen) hoort dat je voldoende beweegt. Ik beweeg dus dan ook elke dag minimaal 30 minuten bewust. Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld op de fiets naar de supermarkt, een rondje wandelen of even hangen in de sportschool. Maar wat als je nou echt geen zin hebt? Ik spreek altijd met mezelf af dat ik minimaal 15 minuten moet gaan bewegen, als ik er daarna klaar mee ben mag ik stoppen maar meestal ga ik gewoon door. Na 15 minuten buiten zijn voel ik mij namelijk alweer een stukje fitter dan binnen en zeker met een zonnetje op mijn gezicht wordt dat rondje wandelen ineens een stuk aangenamer!

9| Volg mensen die je motiveren gezond te leven

Inmiddels hebben veel mensen een Instagram account, de een gebruikt hem iets meer dan de ander. Wat het leuke is aan Instagram is dat je gemakkelijk mensen kunt vinden die een gezonde leefstijl promoten. Denk bijvoorbeeld aan ochtendgoeroe Lienke van ‘Dear Good Morning’ die je motiveert om elke ochtend een uur eerder op te staan (om bijvoorbeeld lekker te gaan sporten!). Fitwithmarit (gezonde receptenten), Jonathan Klaassen (online diëtist) en ook Optimavita (diëtist en sportprofessional) zijn leuke accounts voor wat inspiratie!

8| Schrijf je in voor een event

Of je nou een hardloper bent of liever een andere sport beoefend, er wordt vast wel een event voor georganiseerd! Zo kun je je als hardloper inschrijven voor een wedstrijd (dan train je gelijk naar een doel toe, goed voor de motivatie). Maar ook worden er zo nu en dan sportevents georganiseerd. Denk aan mudmasters, healthy fest of een wandelevenement.

7| Ga sporten met een vriend of vriendin

Iets samen doen is altijd gezelliger dan alleen, zorg dus dat je een gezellig sportmaatje hebt. Dat maakt namelijk de verleiding om een keer over te slaan ook een stukje moeilijker.

6| Subdoelen met een beloning

Als je een groot doel hebt (bijvoorbeeld 10 kilo afvallen), is het moeilijk om in een ruk door te gaan zonder gedemotiveerd te raken. Wat je kunt doen is je afvalproces opdelen in bijvoorbeeld 5 delen van 2 kilo. Na elke 2 kilo dat je bent afgevallen kun je met jezelf een beloning afspreken. Ik zou dan natuurlijk niet voor een complete cheatavond gaan (beetje zonde, al moet je wel blijven genieten hoor!). Denk bijvoorbeeld aan nieuwe sportkleding, bioscoopavondje, dagje naar het strand, ik zou zeggen laat je fantasie de vrije loop!

5| Volle fruitschaal

Een volle fruitschaal zorgt ervoor dat als ik ineens snacktrek krijg, ik eerder naar een appel zou grijpen dan een zak chips. Simpelweg omdat dit voor de hand ligt. Zorg daarom ook altijd voor een volle fruitschaal in het zicht. En over die zak chips, als je hem niet in huis hebt kun je hem ook niet leeg eten. Ja zo simpel kan het zijn!

4| Boeken lezen

Ik vind het altijd leuk om te lezen over voeding en afvallen. Bijvoorbeeld mensen die het al eens gedaan hebben en daar succesvol in zijn geweest. Naar mijn idee kun je namelijk altijd wel iets van een ander leren. Maar ook informatieboeken over voeding vind ik erg interessant. Vorig jaar heb ik de opleiding gewichtsconsulent afgerond en ik heb dan ook aardig wat kennis over voeding. In het boek van Jonathan Klaassen staat ongeveer mijn halve studie in Jip-en-Janneke-taal uitgelegd. Zeker een goede leestip dus!

3| Sterker worden

Fitness vind ik echt een te gekke sport! Ik hoor veelal om mij heen dat ze het saai vinden, maar ik vind het denk ik nog wel toffer dan hardlopen. Bij fitness merk je namelijk heel snel dat bepaalde gewichten makkelijker worden om te tillen/liften en dat betekent simpelweg dat je sterker wordt! Ik vind dit echt zo een heerlijke motivatie om door te gaan. Ook hierbij geldt natuurlijk, lekker bijhouden die handel in je notebookje!

2| Kilo’s en centimeters

Omdat ik drie jaar geleden het boek van Fajah Laurens heb gevolgd weet ik hoe belangrijk het is om ook je centimeters van je omvang op te schrijven. Soms zie je namelijk het verschil niet in cijfers op de weegschaal, maar wel als centimeters om je lijf!

1| Foto’s

Als ik iets heb geleerd de afgelopen jaren, is het wel dat foto’s het meest motiverend werken voor mij. Het werkt als een Eye-opener, ‘ja zoals het er nu uit ziet… dat wil ik echt niet meer‘, maar ook als motivatie ‘kijk eens waar ik vandaan kom, dat heb IK gewoon zelf gedaan!‘. Niets mooier als een succesvolle transformatiecollage.

Misschien zijn er dingen uit dit lijstje wel bekend voor je of heb je er nog wat extra motivatie uit kunnen halen. Mij helpt het in ieder geval, hopelijk helpt het jou ook!

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *