Pedagogisch medewerkster

3 tips om het wennen op het kdv makkelijker te maken

Je verlof is helaas bijna afgelopen en dat betekent dat het tijd wordt om weer aan het werk te gaan. Misschien moet je wel gebruik maken van een kinderdagverblijf, gastouder of andere oppas. Dit kan best lastig zijn, er gaat nu ook iemand anders voor jullie kindje zorgen. Met deze tips kun je hopelijk je kindje met een gerust(er) hart achterlaten.

En hoe denk ik dit dan wel te weten?

Misschien wist je het al, maar ik ben pedagogisch medewerker op een kinderopvang locatie. Als pedagogisch medewerker, ook wel pm’er, verzorg en leid je de kinderen op de groep. Door mijn werk zie ik met grote regelmaat hoe ouders en kinderen met het wennen op de opvang omgaan. Wat de functie precies inhoudt en wat je dan precies op een dag allemaal uitvoert als pm’er kun je hier lezen.

Dingetje vooraf: de tips die ik hieronder geef werken voor veel kinderen, maar blijf altijd kijken naar wat goed is voor jou en je kindje. Communiceer dit ook naar de pm’ers op de groep zodat zij hier op in kunnen spelen!

Mama’s geur biedt een gevoel van veiligheid

Voor alle kinderen is de geur van moeder het belangrijkste wat het gevoel van veiligheid biedt. Hierdoor kan het zo zijn dat je kindje het moeilijk vindt als jij er niet bent. Door een gedragen shirt of hemdje achter te laten kan je kindje hier steun uit halen. Op het moment dat je baby het moeilijk heeft zou de pm’er het shirt kunnen geven en meestal helpt dit ontzettend. Na verloop van tijd zul je merken dat het kindje de geur steeds minder nodig heeft omdat het meer gewend is aan de omgeving en de geuren die daar zijn.  

Straal uit dat het goed is

Kinderen, maar ook zeker baby’s, gebruiken veel meer de non-verbale communicatie dan volwassenen. Op het moment dat jij je ergens niet helemaal comfortabel bij voelt zal je kindje hierop reageren. Dit geldt ook zeker voor het overdragen naar de andere verzorger (kinderopvang/gastouder/oppas). Op het moment dat jij er moeite mee hebt, emotioneel wordt of er eigenlijk niet achter staat zal de kleine hierop reageren. De ene voelt de spanning en barst in tranen uit, de andere verstijft. Probeer altijd, hoe moeilijk ook, te voelen en uit te stralen dat het goed is. Bespreek met de pm’er hoe je er in staat, zodat zij (of hij natuurlijk) hier rekening mee kan houden.

Kort en bondig afscheid

De meeste baby’s hebben het nog niet helemaal door de eerste keren dat je weggaat. Ondanks dat is het wel belangrijk dat je vertelt dat je weggaat en afscheid neemt. Die kleintjes hebben namelijk meer door dan je zou denken. Bouw voor jezelf, maar ook de kleine, een kort ritueel in. Een voorbeeld van zo een ritueel is bijvoorbeeld:
– Bij binnenkomst iedereen begroeten, vertellen aan de pm’er hoe het gaat
– Vertellen dat je weggaat en dat X bij Y blijft
– Kus en een knuffel
– overdragen aan de pm’er
– zwaaien bij deur/raam

Op het moment dat je dit vaker doet gaat het kindje het ritueel herkennen en weet hij of zij wat hij kan verwachten. Ook dit biedt steun, vertrouwen en een gevoel van veiligheid.

Wennen is niet alleen voor de baby

Voordat je baby naar de opvang/gastouder gaat kun je alvast thuis oefenen met afwezigheid. Vraag of iemand een uurtje (of meer) wilt oppassen en kijk hoe dit gaat. Zorg dat dit op het moment is dat de baby niets nodig heeft, zodat je het ook makkelijker zelf kunt loslaten.

Als de kleine naar de opvang of een gastouder gaat plannen ze over het algemeen eerst een intake in en daarna wen momenten. Afhankelijk van de organisatie en van jullie kindje wordt er gekeken hoeveel wentijd nodig is. Een wenperiode is voor de baby om te wennen aan de nieuwe verzorgers en alle geluiden en geuren die bij de omgeving horen. Maar ook is de wenperiode een beetje voor de ouders. Het is een periode van vertrouwen krijgen in de organisatie en het loslaten van je kindje. Mocht je na het wegbrengen van je kindje willen weten hoe het gaat, onthoudt dan dat je altijd mag bellen. Zij kunnen je gerust stellen, zodat jij de tijd even voor jezelf (of je werk) kunt gebruiken.

Heb jij een van deze tips gebruikt? Laat dan vooral even weten hoe je het hebt ervaren. Mocht jij een andere tip hebben om het wennen makkelijker te maken, laat dat dan ook vooral even achter. Zo kunnen wij elkaar helpen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *