Maxime

Bullet journal – een creatieve uitlaatklep

Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar misschien is het ook wel helemaal nieuw voor je. Bullet journal. Een wat? Een bullet journal. Even kort uitgelegd, een notitieboekje met allemaal stipjes waarin je je creativiteit lekker kwijt kan. Het mooie aan een bullet journal is dat er geen regels zijn, wat tegelijkertijd ook wel weer een beetje beangstigend kan zijn.

Toen ik begon met bullet journalen in 2017 was het net een beetje aan het opkomen. Ik had een paar foto’s voorbij zien komen op zowel Instagram als Pinterest en het interesseerde me. Ergens wilde ik graag iets doen wat niet met een scherm te maken had, maar wat moet je dan kiezen? Juist door alle simpele designes die ik voorbij zag komen dacht ik, dit moet ik ook kunnen. Het leek mij geweldig om een boekje te maken dat ik zowel als agenda dan wel als dagboek zou kunnen gebruiken. Zo kocht ik dus in oktober 2017 mijn eerste bullet journal.

Inspiratie

Naast dat ik wat foto’s voorbij had zien komen op Instagram en Pinterest bleek ook YouTube een waar bullet journal paradijs te zijn. Dames, maar ook heren, hebben filmpjes opgenomen over hoe je nu kunt beginnen met een bullet journal. Ook delen zij graag hun eigen creaties en nemen ze je mee in hun creatieve processen. In september 2017 was het in Nederland nog niet heel erg populair, dus de Nederlandstalige filmpjes waren schaars. Inmiddels kun je ook veel filmpjes in het Nederlands vinden, CreaChick is een bekende YouTuber die veel filmpjes heeft opgenomen over bullet journalen.

Mijn eerste bullet journal

Omdat ik veel filmpjes van CreaChick had gekeken en zij erg enthousiast was over haar MUS bullet journal, besloot ik zo een zelfde te kopen. Wat een overweldigend gevoel, al die lege bladzijde. Waar moest ik beginnen? Met YouTube en Pinterest in de aanslag besloot ik toch een begin te maken. Ik had wat mooie pagina’s opgeslagen en besloot deze na te maken. Zo ontstonden de eerste pagina’s in mijn bullet journal.

Pagina’s die ik maakte:

  • Quote pagina, een quote van Rafiki (Lion King)
  • Birthdays
  • Dreams pagina, met daarop geplakt/geschreven mijn bucket list
  • Books to read
  • Disney DVD collection, ingekleurd welke films ik al heb
  • Future log, van december 2017 tot oktober 2018
  • Cleaning schedule, waar ik in bijhield wanneer ik de wasmachine had laten reinigen etc.

Mijn eerste maand die ik maakte was november, ik had ervoor gekozen om het in een soort herfst thema te doen. In die periode werkte ik nog veel met plaatjes uit tijdschriften en tekende ik zelf hier en daar nog wat. Ik maakte een agenda, waarbij elke twee bladzijde een week waren. Ook zat er bij die maand een herinneringen pagina, habbit tracker en een complimenten pagina.

Benodigdheden

In principe heb je helemaal niet zoveel nodig om te bullet journalen. Aan een paar pennen, potloden, een bullet journal en wat washi tapes heb je eigenlijk wel genoeg. Maar vergis je niet, als je er eenmaal mee bezig bent werkt het een soort verslavend. Voor je het weet vind je jezelf weer bij de Action een mandje volladen.

Ik heb ondertussen een gehele verzameling aan producten die ik gebruik in mijn bullet journal. Op dit moment werk ik het liefst met mijn Crayola supertips viltstiften, Micron pennen en de Bruyzeel Expression Colour potloden. Daarnaast vind je in mijn kast ook een grote verzameling aan washi tapes, stickers, stempels, gekleurde blaadjes en andere fineliners.

Een 100.000 dingen boekje

Zoals ik al eerder zei, kun je een bullet journal overal voor gebruiken. Zo heb ik de eerste periode voornamelijk mijn agenda erin gemaakt, maar ook maak ik graag lijstjes in mijn bullet journal. Zo hield ik bij wat ik allemaal mee moet nemen op vakantie, waar ik graag nog een keer naar toe wil, kerstcadeau lijstjes en vind je hier en daar een to do lijstje. Ook zitten er veel dagboek pagina’s over vakanties en speciale dagen in.

Twee pagina's uit mijn bullet journal van 2018
Twee pagina’s uit mijn bullet journal, gemaakt in 2018

Nieuw jaar, nieuwe ideeΓ«n

Nu, in 2019, heb ik het een beetje over een andere boeg geslagen. Allereerst werd het tijd voor een nieuw boekje, een Leuchttrum 1917 in de kleur mint. Deze had ik in juni al voor mijn verjaardag gekregen en mocht ik dan nu eigenlijk van mijzelf gaan gebruiken. Maar ja, dan begin je weer opnieuw met al die lege bladzijden.

Overzichtspagina voor mijn nieuwe journal

Allereerst heb ik in mijn oude journal een samenvatting gemaakt van dat boekje met de dingen erin die ik graag mee wilde nemen in mijn nieuwe journal. Ook heb ik weer internet afgestruind naar nieuwe ideeΓ«n. Ik vond het een leuk idee om meer met strakke lijnen aan de gang te gaan. Overal in ‘bullet journal land’ zag ik dat minimalistische thema, geweldig leek mij dat, dus ook ik ging aan de slag. De eerste maand was in dezelfde kleur als de kaft, februari maakte ik in de kleur paars en maart kleurde rood. Maar na deze drie maanden was ik het eigenlijk ook wel weer een beetje zat en heb ik toch besloten om het weer een beetje anders te doen. Zo fijn dat dat ook gewoon kan ik zo in een boekje!

Ben je benieuwd geworden wat ik allemaal in mijn bullet journal maak? Ik heb een tijd terug een Instagram account aangemaakt voor mijn journal. Zo nu en dan plaats ik wat pagina’s, dus als je het leuk vindt kun je mij volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *