Titel
Pedagogisch medewerkster

De dag van de pedagogisch medewerker!

Vandaag is het de dag van de pedagogisch medewerker, iets wat voorheen de dag van de leidster was. Wie een kind op de opvang of bij een gastouder heeft, is hier vast bekend mee. Nu krijg ik wel eens het idee dat mensen geen idee hebben wat een pedagogisch medewerker (in de kinderopvang) eigenlijk de hele dag doet. Een beetje op kinderen passen toch?

Nu kan ik je vanuit mijn eigen ervaring vertellen wat er van je verwacht wordt als pedagogisch medewerker en wat het anders maakt dan een oppasdagje van het buurmeisje.

Kleine sidenote: dit is zoals ik het zie en zoals het gaat op mijn werk, dat wil niet zeggen dat het overal hetzelfde gaat.

Wat is eigenlijk een pedagogisch medewerker?

Een pedagogisch medewerker in de kinderopvang is, zoals verwacht, werkzaam in de kinderopvang. Hij of zij werkt met kinderen in de leeftijd 0-4 jaar. Hiernaast kun je ook pedagogisch medewerkers tegenkomen op de HDO’s (Halve Dag Opvang), BSO’s (Buiten Schoolse Opvang), in ziekenhuizen en in de jeugdzorg.

In het kort is dit de functie van een pedagogisch medewerker volgens www.zorgen.nl
Als pedagogisch medewerker richt je je op het begeleiden, de opvoeding en het stimuleren van de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Je begeleidt bijvoorbeeld kinderen in een peuterspeelzaal, een kinderdagverblijf of ziekenhuis. Dit kunnen baby’s, peuters, kleuters of kinderen tot twaalf jaar zijn, maar ook jong-volwassenen. Je levert een grote bijdrage aan de ontwikkeling van deze groep.

Wat doen ze eigenlijk de hele dag in de kinderopvang?

Nu zou ik natuurlijk een complete dagindeling kunnen delen met jullie, maar ik denk dat dit voor de meeste wel bekend is. Mocht je hier toch interesse in hebben laat dit dan vooral even weten!
Kinderen op de kinderopvang leren voornamelijk gedragsregels in een groep. Ook is er veel tijd voor zelfstandigheid en het leren communiceren. Wij ondersteunen kinderen daarin door woorden te geven aan de situatie.

‘Ik zie dat je ook graag de pop wilt, maar Piet is daar nu mee aan het spelen. Zullen wij samen een andere pop zoeken voor jou?’

Door woorden te geven aan de intentie (in plaats van “NIET AFPAKKEN!”) voelen zowel het ene kind als Piet zich begrepen.

Een dagje op de opvang is over het algemeen erg inspannend voor een kind. Er zijn ontzettend veel indrukken, kleine conflictjes en leermomenten. Ook worden er door de dag heen allerlei activiteiten georganiseerd waar kinderen aan deel kunnen nemen.

Als pedagogisch medewerker ben je eigenlijk de gehele dag bezig met het ondersteunen, stimuleren en verzorgen van de kinderen. Je zorgt voor een veilige omgeving (zowel fysiek als mentaal) en laat iedereen welkom voelen. Naast alle activiteiten en het draaien van de dag hoort ook het observeren van de kinderen erbij. We observeren kinderen met regelmaat om te kijken hoe ze ontwikkelen. Dit doen wij bij 0-2 jarige aan de hand van een ontwikkelingstabel. Na deze observaties worden er eenmaal per jaar gesprekken ingepland en zijn er regelmatig besprekingen over hoe het gaat op de groep en waar wij hulp nodig hebben.

Natuurlijk zijn er ook allerlei huishoudelijke taken die gedaan moeten worden. Denk maar aan het speelgoed schoon houden, afwassen, wassen, de ruimte opgeruimd en schoon houden. Al met al is het een dag vol.

Wat voor opleiding moet je doen?

Ik heb zelf de opleiding onderwijsassistent gedaan, maar natuurlijk kun je ook met een opleiding als pedagogisch medewerker kinderopvang (MBO3) en gespecialiseerd pedagogisch medewerker (MBO4) aan de slag. Mocht je een willen weten of jouw diploma ook de deuren opent van de kinderopvang, kijk dan even op de site van KinderopvangWerkt. Want zoals veel mensen wel weten, er is een groot tekort aan pedagogisch medewerkers.

Meestal zijn er binnen de opvangorganisatie allerlei cursussen mogelijk voor bijvoorbeeld communicatie, over de pedagogen of over interactie tussen en met kinderen. Super interessant natuurlijk!

Tijd om ze in het zonnetje te zetten!

Als het de dag is van… dan is het tijd om wat mensen in het zonnetje te zetten. Dus hierbij!

Lieve collega’s,
Alle mannen en vrouwen die vele dagen per week alles voor de kinderen geven, met alle liefde troosten en ondersteunen. Weer met veel geduld uitleggen wat de bedoeling is, activiteiten organiseren en samen met ouders opvoeden.
Ik zou alleen maar willen zeggen, bedankt!

Mocht je nu vragen hebben over het vak, of andere dingen… stel ze dan vooral!

Eén reactie

  • Jessica

    Ik ben blij met alle juffies (zo noemen wij ze hier thuis) van Abby. Ze heeft het ontzettend naar haar zin om het kinderdagverblijf en zonder hen is er geen KDV meer. Abby heeft de juffies dan ook verwend met een lekker chocolaatje afgelopen donderdag. Een waardering is altijd goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *