Voeding

Documentaires over voeding die het kijken waard zijn

Sinds mijn lifestyle change heb ik veel interesse in voeding en dan voornamelijk op welke manier voeding ons lichaam beïnvloed. Nu kun je er natuurlijk 10 boeken over lezen maar er zijn ook heel wat documentaires over verschenen. Aangezien ik docu’s kijken toch wel erg fijn vind (haha luie donder) heb ik hier een mooie opsomming gemaakt. Deze documentaires hebben eigenlijk allemaal een ding gemeen: ze willen graag dat jij anders gaat eten, maar dan wel op hun (geweldige) manier.
Naast de omschrijving van de docu vertel ik er ook bij welk doel en dus dieet zij verkondigen.

That sugar film

In deze documentaire volg je Damon Gameau, een Australische acteur die al jaren leeft op een low-carb dieet. Nu zijn vrouw zwanger is wil hij toch eens op onderzoek gaan, want hoe slecht zijn al die toegevoegde suikers eigenlijk voor je? Damon wordt begeleid door een groep wetenschappers en doktoren die nauwlettend zijn lichamelijk en geestelijke toestanden in de gaten houden. In de 60 dagen die daarop volgen gaat hij dus weer toegevoegde suikers eten, zonder daarbij aan junkfood/ijs/chocolade te komen.

Maar niet alles wat in de documentaire naar voren komt is ook daadwerkelijk zoals ze zeggen. Het is namelijk niet volledig berust op wetenschappelijk onderzoek. De wetenschapper/arts David Gillespie is eigenlijk geen arts of wetenschapper maar jurist die een boek heeft geschreven ‘Sweet poison’. In zijn boek wil hij je overtuigen dat fructose (een van de meest pure vormen van suiker) de grootste boosdoener is in ons voedingspatroon en bij elke dosis giftig zou zijn. Wetenschappers hebben zijn boek volledig onderuit gehaald.

Daarnaast wordt er beweerd in de film dat Damon binnen 60 dagen last krijgt van leververvetting en insulineresistentie terwijl hij daar voor het onderzoek geen last van had. Dit lijkt zeer onwaarschijnlijk. Ook beweert Damon dat hij verslaafd is aan suiker en serieuze afkickverschijnselen krijgt op het moment dat het experiment klaar is. Volgens het laatste wetenschappelijk onderzoek is suiker niet in dezelfde mate verslavend zoals alcohol en opiaten dat zijn.

Het bijzondere aan deze documentaire is dat het op een speelse manier duidelijk maakt hoe suiker werkt in je lichaam. Ook is het een eye-opener, veel mensen hebben geen idee waar allemaal suiker aan wordt toegevoegd. Zeker het kijken waard, maar wel met een korrel suiker… ehh zout!

  • Doel: shockeren, informeren over suiker
  • Dieet: koolhydraatarm, (Atkins dieet)
Op dit moment kun je de film nog vinden op Netflix.

What the health

In What the health volg je Kip Andersen (die eerder ook Cowspiracy heeft gemaakt). Kip is een Amerikaanse filmproducent en schrijver. Hij probeert in de film de connectie te leggen tussen de vlees-, zuivelindustrie en de farmaceutische industrie. Volgens Andersen (en de geinterviewde) zijn ernstige gezondheidsproblemen het volg van het nuttigen van vlees- en zuivelproducten. Daarin zouden verschillende bedrijven een samenzwering hebben om dit te verhullen.

In zijn film laat hij verschillende artsen, advocaten en zelf een komiek aan het woord. Alle geïnterviewde zijn felle voorstanders van vegetarisch/veganistisch eten, hebben over het algemeen zelf al een boek erover geschreven of zijn lid van een veganistische groep.

Het ‘gevaarlijke’ aan de film is dat er verschillende dingen worden beweerd die door andere onderzoeken onderuit worden gehaald.
Zo wordt er gesteld dat je niet van koolhydraten (suikers) diabetes type II kan krijgen, maar dat dit komt door het vet dat in de voeding zit.
Er wordt ook beweerd dat een ei net zo schadelijk is als 5 sigaretten, ook dit is niet aantoonbaar in de laatste wetenschappelijke onderzoeken.

  • Doel: provoceren
  • Dieet: veganistisch
Op dit moment nog te zien via Netflix, maar de volledige docu staat ook op YouTube

Forks over knives

In deze documentaire wordt het westerse dieet even flink onder de loep genomen. De hoogleraar T. Colin Cambell en arts Caldwell Esselstyn beweren dat veel ziekten (zoals hart- en vaatziekten, obesitas en kanker) kunnen worden voorkomen of zelfs genezen door andere voeding. Volgens hun is een volledig plantaardig dieet het antwoord op vele westerse ziekten. Een volledig plantaardig dieet wil zeggen zonder bewerkte voedingsmiddelen (oliën), vlees, zuivel en vis.

Je ziet hoe één van de twee mannen mede verantwoordelijke was voor een groot bevolkingsonderzoek in China en wat daarvan de resultaten zijn. Ook laten verschillende grafieken zien die duidelijk moeten maken hoe de verschillende voeding in de loop van de jaren is veranderd en hoe de ‘ziektecijfers’ zijn meegelift.

“There is a growing problem, and the ones who are growing are us”

Bovenstaande zin geeft goed weer wat de toon is van deze documentaire. De wetenschappers laten zien hoe de United States Department of Agriculture zowel de belangen van de industrie als de burgers moet behartigen. Dit wordt natuurlijk in twijfel getrokken. Ook zul je in deze documentaire, net zoals in de vorige, mensen zien die op het randje van de dood waren, maar door dit dieet er 20 jaar bij hebben gekregen en ze voelen zich fitter dan ooit.

  • Doel: informeren over de verbanden tussen voeding en ziekten
  • Dieet: veganistisch (vegan)
Op dit moment nog te zien op Netflix

Ik vind persoonlijk de laatste, Forks over knives, een goede kijktip! Een goede eye-opener die duidelijk maakt hoeveel invloed je zelf hebt op je lijf (en de ziekten die erin ontstaan).

Heb jij ook een van deze documentaires gezien of wil je graag een andere docu tippen, laat dan vooral even een comment achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *