Pedagogisch medewerkster

Hoe kies ik het kinderdagverblijf dat bij ons past?

Je wilt (of moet) gebruik gaan maken van de kinderopvang, maar door de bomen zie je bijna het bos niet meer. Want wat zijn er veel verschillend opvangorganisaties. Hoe weet je nu welke je moet kiezen? Door onderstaande punten hoop ik dat je een betere keuze kan maken welk kinderdagverblijf bij jullie past!

Wanneer en waar?

Allereerst is het belangrijk dat je goed in beeld hebt voor welke dagen/momenten jij opvang nodig hebt. Zijn het elke week dezelfde dagen of is dat steeds verschillend? Op een kinderdagverblijf is het, over het algemeen, moeilijker om flexibel je kind te brengen. Heb je flexibel dagen of uren nodig, dan kun je zomaar beter af zijn bij een gastouder.

Maar denk ook na over de opening- en sluitingstijden. Sommige kinderdagverblijven openen om 7.30, anderen al om 7.00 uur. Ook zit er een verschil in sluitingstijden. De meeste sluiten ergens tussen 18.00-19.00 uur.

Soms is het praktischer om een kinderdagverblijf in de buurt van je werk te zoeken (als je bijvoorbeeld een lange reistijd hebt). Of juist een kinderdagverblijf dicht bij huis of op de route naar je werk.

De verzorging van je kindje

Breng jij een peuter voor het eerst naar de opvang of een baby? Er is nogal verschil in voeding en verzorging. Fijn is het om van te voren te weten welke dingen jij als ouder moet meenemen naar het kinderdagverblijf. Is er babyvoeding als nutrilon of Hero, of moet je dit zelf meenemen? Luiers, fruit en maaltijden zitten er over het algemeen bij in. Maar misschien vinden ze het fijn als je zelf een slaapzak meeneemt of een speen.

En dan eten en drinken! Ook is er veel verschil in de maaltijden die worden aangeboden op de kinderdagverblijven. Sommige kinderdagverblijven hebben een gezond eten beleid, waarbij er in de middag een warme maaltijd wordt geserveerd. Ook staan fruit, crackers, thee en water op het menu. Bij andere organisaties is fruit, een koekje met limonade/diksap en een broodmaaltijd de normaalste zaak van de wereld.

Activiteiten

Het is goed om je even te verdiepen in de website van de kinderopvangorganisatie. Hier vind je meestal wel al wat foto’s en voorbeelden van activiteiten die zij doen met de kinderen. Zo kun je je afvragen hoe belangrijk jij bijvoorbeeld buitenspelen vindt. Is de tuin/buitenruimte van de organisatie een beetje wat jij zoekt? Geven ze bijvoorbeeld voor de peuters danslessen of organiseren ze een kookactiviteit?

Foto’s en communicatie

Wat vind jij belangrijk in de communicatie? Wil jij graag een virtueel dagboekje met foto’s ontvangen of word jij blijer van een persoonlijke overdracht? Veel opvangorganisaties werken met een app, maar ze zullen er vast nog zijn zonder. Hoe belangrijk vind jij dat? Je kunt ongetwijfeld op de website van de aanbieder vinden of zij gebruik maken van een app of internet pagina.

Beleid en de mening van anderen

Vaak kun je op de website van een kinderdagverblijf een (pedagogisch) beleid lezen. Hierin zou moeten staan welke ideeën het kinderdagverblijf (of de organisatie) heeft over de emotionele veiligheid van het kind, de ontwikkeling van persoonlijke en sociale vaardigheden en de overdracht van normen en waarden. Het is goed om deze te bekijken, om te zien of deze overeen komen met jullie wensen en verwachtingen.

Ook iets wat ik zeker aanraad is het bekijken van de GGD inspectierapporten. De link naar deze rapporten zou je moeten kunnen vinden op de website van de kinderopvang. Meestal onder het kopje GGD of kwaliteit. Nu is het misschien een boekwerk, maar als je naar het onderdeel observatie en bevindingen – pedagogisch klimaat gaat kom je al gauw meer te weten. Hier schetsen ze namelijk hoe ze de groepen aantroffen en hoe de beroepskrachten op de kinderen reageren. Hierdoor krijg je ook al een aardig beeld.

Als een na laatste tip geef ik je graag het advies om eens in je (vrienden)kring rond te vragen hoe anderen het hebben geregeld. Waar zitten zij en zijn ze tevreden?

Even rondneuzen

Als je een keuze hebt gemaakt is het vooral belangrijk om even te gaan kijken. Maak een afspraak voor een rondleiding op het kinderdagverblijf wat jullie het meeste aanspreekt en proef de sfeer. Soms valt het namelijk in het echt een beetje tegen.

Ik hoop dat ik je aan het denken hebt gezet. Want waar ben je nu eigenlijk echt naar op zoek? Als je dat helder hebt kun je waarschijnlijk veel beter een keuze maken. En vergeet niet, luister vooral naar je gevoel! Je moet met een gerust hart je kind(je) kunnen achterlaten.

2 Reacties

    • MaximeMelissa

      Het wennen op een kinderdagverblijf voor een baby is meestal iets anders, omdat zij nog amper andere mensen gewend zijn. Over het algemeen wordt er met het wennen van een dreumes goed gekeken naar wat het kindje zelf wil en aankan. Daarbij meegenomen zijn natuurlijk de wensen van de ouder. Het hangt er dus maar vanaf hoe makkelijk jouw kindje went aan een nieuwe omgeving. Ik heb al eerder iets geschreven over het wennen op een kinderdagverblijf, dat kun je hier vinden.
      Veel liefs, Maxime

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *