Boeken die je kunt lezen met je baby
Pedagogisch medewerkster

Lezen met je baby, doe jij het al?

Op allerlei manieren kun je contact maken met je baby, bijvoorbeeld door samen te spelen of te lezen. Maar je zult je misschien afvragen wat een baby eraan heeft als je samen met hem of haar gaat lezen. Naast dat het een hele gezellige activiteiten is, is het ook ontzettend goed voor de (beginnende) taalontwikkeling.

Boekjes zelf ontdekken

Al een paar jaar zijn er boekjes op de markt die baby’s ook daadwerkelijk zelf kunnen ontdekken, en dan heb ik het niet over die buggyboekjes. Ik heb het over de boekjes zoals Mio’s dierenwereld in zwart-wit. Dit boekje is speciaal ontworpen voor baby’s tot 6 maanden. In het begin zien baby’s alleen nog maar contrasten en dan is zo een zwart-wit boekje ideaal. In dat zelfde rijtje is het boek Baby Ziet… Kijkboek met spiegeltje 0-6 maanden, deze bevat niet alleen zwart-wit contrasten maar ook kleur. Vanaf een week of 12 kunnen baby’s namelijk felle kleuren als rood, blauw en geel zien. Dit boekje bevat ook een spiegeltjes wat natuurlijk hartstikke leuk is om te ontdekken!

Je zou ervoor kunnen kiezen om dit samen met je kindje te bekijken, maar je kunt de kleine ook op zijn buik neerleggen en het boekje rechtop zetten. Op deze manier kan het kindje het zelf ontdekken en heeft hij of zij gelijk de nek- en rugspieren goed getraind!

Voorlezen

Zelf ben ik gek op kinderboeken en ik heb dan ook een behoorlijke collectie thuis in de kast staan. Er staat van alles van Disney (natuurlijk!) tot Jip en Janneke. Ook heb ik verschillende voorleesboeken en prentenboeken in alle soorten en maten.

Als ik ga voorlezen kies ik de boeken uit op lengte (niet te lang) en plaatjes (niet te druk). Op dit moment lees ik hem graag boekjes van Nijntje voor, maar ook de boekjes van Gonnie & vriendjes zijn erg leuk om voor te lezen.

Naast dat ik het boekje voorlees benoem ik zo ongeveer alles wat ik zie. Op die manier bied je ontzettend veel taal aan. Dit hoor je natuurlijk niet direct terug, maar je kleine slaat alles op in zijn of haar passieve woordenschat(kist). Daarnaast leert je kindje hoe de zinnen zijn opgebouwd en wordt het concentreren geoefend.

Je kunt boeken ook lenen!

Ik kan mij voorstellen dat niet iedereen een gigantische boekenkast gevuld met kinderboeken heeft staan, of veel kinderboeken wil aanschaffen. Daarom is het zo mooi dat ze vanuit de gemeente je kindje een lidmaatschap op de bibliotheek geven. Op deze manier hoef je dus niet allerlei boekjes te kopen, je mag ze gewoon lekker lenen. Daarnaast kun je op de website van BoekStart allerlei tips lezen over lezen met je baby.

Het boekstart pakket wat Naud heeft gekregen van de bibliotheek
Het boekstart pakket dat Naud heeft gekregen van de bibliotheek

Mocht je nu nog inspiratie zoeken voor babyspeelgoed dat anders is dan ‘de standaard’ kijk dan vooral even hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *