Baby

Liggen is voor baby’s – Naud 10 maanden

Het is echt een ongelofelijk cliché, maar wat is de afgelopen periode snel gegaan. Het voelt als de dag van gisteren dat ik wakker werd in het ziekenhuis en Naud voor het eerst zag. Nu is hij alweer 10 maanden oud! Aangezien het alweer een tijdje terug is dat er een update is geweest, neem ik je graag mee in de ontwikkeling van Naud!

Geen baby meer

Officieel is Naud nog een baby, maar daar denkt hij zelf heel anders over. Lekker bij je liggen is er niet meer bij, zitten is het nieuwe liggen. Nou ja echt zitten is het niet, niet uit zichzelf althans. Hij zit graag bij ons op schoot om de fles te drinken, want liggen is voor baby’s. Verder is hij lekker het huis aan het ontdekken. Hij schuift op zijn buik de hele kamer door, met zo nu en dan een momentje op handen en knieën. Echt kruipen is er dus (nog) niet bij, maar heel lang kan dat niet meer duren. De tijd dat hij op handen en knieën doorbrengt wordt namelijk met de dag langer.

Hapjes en drinken

Eten met Naud is een feestje, want op het moment dat er iets in zijn mond zit begint hij smakelijk ‘mmmmm’ te mompelen. Dit gebeurt niet alleen bij de eerste hap, maar meestal de hele maaltijd. Gelukkig niet met de fles, dat zou een mooi rommeltje geven. Het is heel fijn om te merken dat Naud bijna alles eet (hij is alleen niet zo een fan van bloemkool). Van havermout tot pasta en van brood tot pompoen, bijna alles gaat erin. Maar mocht hij er geen zin in hebben, dan merk je dat direct. De kaken blijven stijf op elkaar en als hij de kans krijgt mept hij de lepel/vork uit je hand. Brood eindigt meestal op de grond of aan de andere kant van de tafel. Je kunt er veel van vinden, maar duidelijk is het in ieder geval wel.

Drinken gaat eigenlijk top, want na melk drinkt hij het liefst gewoon water. Ik had hem van de week aardbeien thee gegeven, nou dat was lachen geblazen. Zelden heb ik hem zo een vies gezicht zien trekken. Ik zag hem denken… ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’.

Slaap kindje slaap….

Allereerst, ik mag echt niet klagen. Ongeveer 98% van de nachten slaapt meneer gewoon door. Met doorslapen bedoel ik dan dat hij tussen 22.00-23.00 uur nog een fles drinkt en vervolgens slaapt tot 6.30-7.00 uur. Als we hem eerder zijn fles geven wordt hij met regelmaat nog rond 4/5 uur wakker. Daar worden wij niet heel vrolijk van, dus doen we het voorlopig nog even zo.

Overdag slapen daarin tegen wordt steeds moeizamer. Voor mij is het heel simpel, ben je moe dan ga je slapen en zo niet dan niet. Nu is het alleen zo dat hij (net zoals ik vroeger) vecht tegen zijn slaap. Je moet echt het juiste moment kiezen om hem op bed te leggen anders is het krijsen geblazen.

Voorheen sliep Naud bijna direct als ik hem in de wagen zetten om een rondje te wandelen. Op dit moment is dat wel anders, meneer is veel te nieuwsgierig! Als ik dan ga wandelen (iets van een uur bijvoorbeeld) valt hij pas in slaap als ik letterlijk 2 straten van ons huis ben. Nu is dat geen probleem als hij gewoon door zou slapen, maar meestal wordt hij wakker als ik stop met lopen of als ik hem wil overleggen in zijn bed. Dat is een beetje jammer. Nu is het logisch dat hij minder slaap nodig heeft overdag. De tijd dat hij nu slaapt is ligt tussen 1 en 3 uur. Zolang hij er gezellig onder blijft vind ik het allemaal goed.

Naud’s favorieten

Ik vind het ontzettend leuk om te zien dat Naud voorkeur heeft voor bepaald speelgoed en knuffels. Zo is hij gek op zijn aapje ‘Aappie’, de Nijntje boekjes, garde, deegroller en zijn helikopter. Zelf ben ik niet echt fan van Vtech speelgoed (iets met snel overprikkelt), maar toch hebben we hem deze helikopter cadeau gedaan. Nou dankbaar is hij hoor, hij speelt er echt vaak mee. Gelukkig voor mij zit er ook een uitknop op.

Het ritme nu

Ik heb hierboven ook al een beetje doorlaten schemeren hoe we het nu doen. Maar een lijstje is altijd wel fijn.

 • 6.30 – 7.00 Wakker, vrijwel daarna pap
 • 9.30 Fruithap (Banaan is sowieso favoriet!)
 • 10.30 – 12.00 Bed
 • 13.00 Brood met water
 • 14.00 Fles 180 ML
 • 15.00 Klein tussendoortje met water
 • 15.30 – 16.30 Bed (slaat hij de laatste tijd vaker over)
 • 17.30 Warme maaltijd
 • 19.00 – 22.00 Bed
 • 22.00 Fles 180 (deze proberen we steeds meer naar voren te schuiven, niet altijd met succes)
 • 22.30 – 6.30 Bed

Dit is zoals we het nu doen. Ik vind het heel belangrijk om goed te kijken naar wat Naud nodig heeft, daarom wisselen de tijden soms. Verder is er natuurlijk genoeg tijd om lekker te spelen, boodschapjes te doen en buiten een wandeling te maken.

Hoe doen jullie het? Bewegen jullie alleen maar naar de wensen van je kindje of heeft je kindje meer baat bij een strak schema?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *