Image by marijana1 on Pixabay
Voeding

Mijn favorieten (gezondere) ontbijtjes

Ben jij een ontbijter of niet? Ik eerlijk gezegd niet, zeker niet als je net te laat ben opgestaan om naar mijn werk te gaan. Op dat soort momenten ‘ontbijt’ ik meestal met een banaan, in de auto welteverstaan. Niet echt een goed ontbijt. Maar eigenlijk weet ik prima hoe het wel moet en wat ik erg lekker vind om mee te ontbijten. Nu ik alle tijd van de wereld heb ontbijt ik dan ook graag met een van deze ontbijtjes.

Banaan pannenkoekjes

Tijdens mijn afvalavontuur heb ik veel verschillende dingen geprobeerd, maar dit is toch echt wel een toppertje. Het oorspronkelijke recept komt uit een boek van Fajah Laurens. Ik heb hem echter aangepast omdat ik niet alle ingrediënten altijd in huis heb of wil gebruiken.

Benodigdheden

 • kokos- of olijfolie
 • 3 eieren
 • 1 banaan
 • 40 gram havermout
 • fruit
 • staafmixer/blender/sterke hand met vork
 1. Splits bij twee van de eieren het eiwit van het eigeel, we gaan van deze twee alleen het eiwit gebruiken
 2. Voeg de twee eiwitten, een heel ei, 1 banaan en het havermout samen in een kom of waar je het ook in wilt mixen
 3. Lekker mixen maar tot het een egale boel is
 4. Verhit de olie in de pan en bak de pannenkoekjes zoals je altijd zou doen. Je haalt er ongeveer 3 a 4 pannenkoeken uit (afhankelijk van je maat pan natuurlijk). Ik vind ze het lekkerst als ze dun zijn, maar het is helemaal aan jou!
 5. Decoreer een bord gezellig met de pannenkoeken en leg het fruit erboven op.
 6. Smullen maar!

Overnight oats

Dit is echt zo een fijn en snel ontbijt. Je moet dit namelijk de avond van te voren maken zodat de havermout alles lekker op kan nemen. ‘s Ochtends hoef je alleen nog maar wat fruit toe te voegen en aanvallen maar.

Benodigdheden

 • 80 gram havermout
 • 200 ml amandelmelk/sojamelk/koemelk
 • vers fruit

Dit is de basis. Je kunt het makkelijk uitbreiden met bijvoorbeeld kaneel, rozijnen, Chiazaad en honing. Deze dingen kun in de avond al toevoegen voordat je het in de koelkast zet.

 1. Doe de havermout en melk in een beker/weckpot/bakje. Voeg eventueel naar smaak bovenstaande dingen toe. Vergeet niet te roeren!
 2. Na een nachtje haal je het uit de koelkast, roer je het weer flink door en voeg je het verse fruit toe.
 3. Eetsmakelijk!

Warme havermout

Als je mij 3 jaar geleden had verteld dat dit op mijn favorieten lijstje zou staan zou ik je hebben uitgelachen en hard ook. Maar het is echt waar, al heb ik het wel echt leren eten. Dit is echt een van de meest voedzame ontbijtjes die ik ken en iets waar ik dan ook intens van kan genieten na een flinke run.

Benodigdheden

 • 200 ml sojamelk
 • 50 gram havermout
 • 1 tl kaneel
 • 50 gram rozijnen
 • handje blauwe bessen

Door alles bij elkaar te voegen en even te koken in een pan is het zo klaar. Je kunt het ook even in de magnetron zetten 600W een minuutje of 3, blijf er wel bij staan en roer regelmatig!

Smoothie

Dit is zo een ontbijtje dat je zelfs nog de avond ervoor zou kunnen maken. Eigenlijk is het zo simpel dat het geen uitleg nodig heeft. Hier mijn favoriete combinatie.

Benodigdheden

 • 200 ml sojamelk
 • 2 el havermout
 • handje blauwe bessen
 • halve banaan

Alles bij elkaar in de blender, bon appetit!

Franse kwark

Oke dit is wel de meest simpele die er bestaat. Ik ben gek op kwark, dus de Franse magere kwark mag zeker in dit lijstje niet vergeten worden.

Benodigdheden

 • 250 gram magere (Franse) kwark
 • 15 gram aardbeienjam

That’s all! Lekker door elkaar mixen en heerlijk van genieten.

Dit was mijn overzicht van mijn favoriete ontbijtjes. Misschien zitten er bekende tussen, maar misschien ook niet? Laat even weten in de welk ontbijt jouw favoriet is, of laat jouw favoriete ontbijtje achter als hij er nog niet tussen staat. Dan kunnen we hem een keer uitproberen!


Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *