newborn 7 weken
Mama

Newborn in huis – de eerste weken met Naud

Vele papa’s en mama’s zullen het gevoel herkennen, het gevoel dat je newborn onder je neus groot groeit. Deze eerste weken is Naud zich zo ontzettend aan het ontwikkelen, echt geweldig om te zien. Wij kunnen het amper bijhouden, de ene dag huilt hij nog alleen maar en de volgende dag hoor ik babypraat uit de box. Ja echt, alle clichΓ©s zijn waar helaas.

Kraamzorg

Omdat ik met keizersnede ben bevallen verbleven wij in totaal 3 dagen in het ziekenhuis. Wat was ik blij dat ik naar huis mocht! Mijn vader kwam ons halen en bracht ons naar huis, eenmaal thuis hebben we direct de kraamzorg gebeld.

Hanneke was binnen twee uur bij ons thuis en hielp ons op weg. Omdat ik kampte met zowel lichamelijk als mentale problemen hebben we de totale 10 dagen kraamzorg gekregen, wat inhield dat ze dus een week bij ons thuis is geweest. We hebben echt ontzettend geboft met Hanneke, wat een topper was dat zeg! Voor ik het wist had ze al het hele huis stof gezogen, toiletten en badkamer schoongemaakt en ontbijt geregeld voor ons.

Naast de huishoudelijke dingen heeft ze ons ook wegwijs gemaakt in het verzorgen van een newborn. Ik ben door mijn werk gewend om kinderen in de leeftijd van 3 maanden tot 4 jaar te verzorgen, toch was het met Naud wel een beetje andere koek. Natuurlijk heb ik al 1.000 luiers verschoond en weet ik hoe ik een kindje gerust kan stellen, maar als het van jezelf is blijkt het toch een beetje anders te zijn. Daarnaast kan ik hem natuurlijk aan het eind van de dag niet ‘teruggeven’ zoals ik op mijn werk doe haha!

Eten en slapen

Met Naud gaat het ontzettend goed! Nadat we zijn gestopt met de borstvoeding merkte ik dat hij steeds meer een tevreden baby werd. Ik had een heel aantal Philips Aventflessen in huis, Naud dronk daar alleen niet echt geweldig uit. We hadden het idee dat hij de fles niet lekker zijn mond kon nemen. Op aanraden van het consultatiebureau hebben we een Difraxfles in huis gehaald en met resultaat. Naud drinkt daar aanzienlijk beter uit! Dus hup, alle aventflessen het huis uit en de Difrax erin.

Sinds twee weken wordt Naud nog maar 1 keer wakker per nacht, eerder was dit twee of drie keer. Overdag is hij de hele dag bij mij beneden, alleen ’s nachts ligt hij in zijn ledikant op zijn kamer. Dit betekent wel dat hij overdag niet heel veel slaapt, meneer houdt graag alles in de gaten.

En nu zijn we een gezin

De meest gehoorde opmerking is denk ik wel: wat een verandering he? En iedere keer denk ik weer, agh dat valt toch wel mee? Voor mijn gevoel is er weinig veranderd, al is dat wel zo. Natuurlijk hoefde we nooit fulltime voor een baby te zorgen, kan ik niet ‘even snel’ naar de supermarkt en heb ik minder tijd voor mezelf.

Maar toch ervaar ik het niet als een grote verandering, eerder een natuurlijk proces. Vanaf dag 1 veranderde mijn prioriteitenlijstje en kwam hij bovenaan, wat ik overigens niet als vervelend ervaar. Dingen die voorheen belangrijk leken, zijn dat op dit moment helemaal niet meer. Laten we het maar houden op de kracht van de natuur, iets wat ik dus alleen maar kan omarmen.

Newborn fotoshoot

Marieke van paper peacock fotografeert Naud tijdens de newborn shoot

Toen Naud 16 dagen oud was hebben we een fotoshoot gedaan bij Marieke van Paper Peacock. Marieke kende we al van de zwangerschapsshoot, die achteraf gezien net op tijd is geweest (11 dagen later beviel ik).

Marieke neemt ontzettend de tijd voor shoot en gaat helemaal op in het kalmeren en fotograferen van de baby. Vol bewondering hebben we gekeken naar hoe zij Naud zo snel op zijn gemak kreeg en hij lekker in slaap belandde. Er was tijd en een plek om Naud te verschonen en een fles te geven. Doordat hij natuurlijk steeds anders werd neergelegd werd hij behoorlijk hongerig! Gelukkig hadden we genoeg voeding meegenomen.

Inmiddels zijn de foto’s en het fotoboek binnen en wat zijn ze geweldig! We hebben uiteindelijk 10 foto’s extra besteld, want we konden niet kiezen. Zo mooi zijn ze!

Mijlpaaldingetje

Afgelopen week heeft hij voor het eerst uitgebreid zijn glimlach laten zien. Wij halen ondertussen allerlei capriolen uit om hem zover te krijgen het weer te doen, helaas is dit niet altijd met succes. Hopelijk kunnen we binnenkort zo een uitgebreide lach vastleggen op camera.

Wat meneer ook steeds meer doet is zijn stem laten horen en dan niet op en huilerige manier. Er komen steeds meer andere geluidjes uit, het begint op babypraten te lijken. Daarnaast vindt hij steeds vaker zijn duim en troost hij, zo nu en dan, zichzelf ermee. Hij heeft wel een speen waar hij vol toewijding op zuigt, maar ja die valt wel eens uit zijn mond en zelf pakken is er natuurlijk nog niet bij.

Ik ben benieuwd hoe jullie deze periode hebben ervaren met jullie kinderen. Hebben jullie ook een newborn shoot gedaan of hebben jullie de camera in eigen hand gehouden? Ik ben benieuwd naar jullie reactie in de comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *