Pedagogisch medewerkster

Rondleiding op een kinderdagverblijf? Stel deze 5 vragen!

Je wilt graag gebruik gaan maken van de kinderopvang, maar weet nog niet zo goed welke organisatie het moet worden. Een rondleiding aanvragen op een kinderdagverblijf is altijd een goed idee. Zo krijg je een gevoel bij de locatie en proef je de sfeer die er hangt. Ook geeft een rondleiding je de mogelijkheid om vragen te stellen. Maar welke vragen helpen jou nu bij je zoektocht naar het geschikte kinderdagverblijf?

Maar eerst de vraag : wat zoek jij?

Allereerst is het belangrijk om jezelf af te vragen wat jij belangrijk vindt, of misschien wel het meest belangrijk vindt. Natuurlijk is het belangrijk dat de kinderopvang aansluit op jouw/jullie wensen wat betreft openingstijden en de mogelijkheid tot extra- of wisseldagen.

Maar ook is het goed om te kijken wat je belangrijk vindt in de omgang met kinderen. Vind jij het bijvoorbeeld belangrijk dat een kind leert een bepaald ritme te volgen, of vind je het fijner als de opvang meer het ritme volgt van het kind? Buitenspelen alleen met mooi weer of ook als het weer wat minder aantrekkelijk is?

Daarnaast is het denk ik van belang dat je nadenkt over de monitoring van je kind. Hoe wordt de ontwikkeling van jouw kind gevolgd? Tenslotte is het ook handig om van te voren te bedenken wat jij belangrijk vindt in de communicatie.

Meer over hoe je het kinderdagverblijf (dat bij jou past) kiest vind je in deze link.

De 5 vragen die jou gaan helpen

1 Welk dagritme wordt er gehanteerd?
Door te vragen naar het dagritme krijg je een aardig beeld over hoe de dag verloopt. Dingen als georganiseerde activiteiten en maaltijden benoemen ze vaak. Door deze vraag kun je ook gemakkelijk doorvragen tot in hoeverre er rekening wordt gehouden met het ritme van jouw kind.

2 Kun je mij iets vertellen over jullie pedagogisch beleid?
Het is wel handig als je wat achtergrond informatie hebt over pedagogisch beleid. De meeste kinderdagverblijven zullen je niet vermoeien met de verschillende pedagogen waarop het beleid gebouwd is. Maar toch zal ik er een paar noemen die ik persoonlijk erg kan waarderen als met die visie gewerkt wordt.
Allereerst Emmi Pikler. Zij benadrukt vooral dat kinderen die onderzoekend en op hun eigen tempo mogen leren uiteindelijk beter leert zitten, staan, spreken en denken, dan een kind dat gestimuleerd of geholpen wordt in de ontwikkeling.
In dat zelfde rijtje hoort Maria Montessori, die veel mensen waarschijnlijk kennen van het zogeheten montessori onderwijs. De kern van de methode? Help mij het zelf doen!
Thomas Gordon, ook wel bekend als de Gordon methode. Deze ontwikkelingspsycholoog heeft veel onderzoek gedaan naar vooral de communicatie in relatie met elkaar. Wederzijds respect is het belangrijkste.

3 Hoe stimuleren jullie de ontwikkeling van mijn kind?
Is de ruimte ingericht op specifieke 1 leeftijdsgroep (zoals bij een horizontale groep) of is er voor elke leeftijdsgroep iets? (Zoals bij een verticale groep.) Is er een speciaal moment om de ontwikkeling te stimuleren?

4 Hoe wordt de ontwikkeling van mijn kind gemonitord?
Sommige kinderopvang organisaties maken gebruik van ontwikkelingstabellen, de andere hebben formulieren die ze elke jaar of half jaar invullen. Meestal hangt daar ook een jaarlijks gesprek aan vast waarop je samen de ontwikkeling bekijkt.

5 Welke activiteiten worden er aangeboden op de groep/vestiging?
Bij de ene organisatie wordt er een activiteitenprogramma opgehangen, bij de andere is het een beetje hoe het uitkomt. Het is fijn om van tevoren te weten wat voor soort activiteiten worden aangeboden. Bij de organisatie waar ik nu voor werk worden er peuterdanslessen georganiseerd en is er een atelier om in te knutselen.

Dit waren de 5 vragen waarvan ik denk dat je ze zou moeten stellen bij een rondleiding op een kinderdagverblijf. Naast de vragen is misschien nog wel het meest belangrijk om te voelen. Luister naar je gevoel en kijk vooral ook hoe (en of) de kinderen spelen. Heeft het speelgoed slechts 1 functie? (Zoals bij een tol) Of zou het met een beetje fantasie speelgoed kunnen zijn waar ze de hele dag mee spelen?

Ik hoop dat je met deze vragen en informatie goed voorbereid de rondleiding in gaat. En vraag vooral alles wat je wilt weten, want geen vraag is te gek!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *