Speelgoed voor je baby Naud
Mama

Speelgoed voor je baby – Wat kies jij?

Als we het hebben over baby speelgoed zien veel mensen al direct allerlei rammelaars, bijtringen en blokken voor zich, ook zie je vaak een boxmobiel en babygym in huis. Maar er kan zoveel meer dienen als speelgoed!

Hout of plastic?

Persoonlijk ben ik een fan van hout speelgoed. Ik vind het er mooier uitzien en ik ben van mening dat het belangrijk is dat speelgoed gewicht heeft, waardoor je kleintje ook het hele meten en wegen verhaal spelenderwijs leert. Daarnaast vind ik het belangrijk dat speelgoed voor meerdere dingen kan worden gebruikt en dat het de fantasie prikkelt.

Nog een andere reden om voor houten speelgoed te kiezen is dat ik zelf gewoon niet zo goed tegen al die verschillende geluidjes kan. Iets met snel overprikkeld denk ik…. Maar ondanks al deze redenen vind ik het ook belangrijk dat Naud met allerlei verschillende materialen kennismaakt. Dus zul je ook in zijn box hier en daar wat plastic vinden, maar zonder batterijen.

Hieronder heb ik een paar rijtjes voor- en nadelen opgesteld van zowel hout speelgoed als plastic speelgoed, naar mijn mening maar ook volgens de consumentenbond. Doe ermee wat je wilt!

Voor- en nadelen van hout speelgoed

Houd altijd in de gaten bij hout speelgoed dat hij ongelakt is en niet van spaanplaat of triplex is gemaakt. Kies liever voor massief, wel wat duurder maar wel veiliger!

Voordelen

 1. Doordat er in houten speelgoed geen geluid- en lichteffecten zitten, wordt het kind uitgedaagd om zélf geluidjes en bewegingen te maken in plaats van dat dat al voor het kind gedaan wordt. (De fantasie wordt dus geprikkeld!)
 2. Het is duurzamer, houten speelgoed gaat over het algemeen minder snel stuk en is voor alle leeftijden leuk.
 3. Het is veilig(er), er is over het algemeen geen mogelijkheid tot het afbreken van kleine onderdelen. Let daarbij dus wel op dat het massief hout is en dat het voor de juiste leeftijd is!
 4. Omdat houten speelgoed over het algemeen zwaarder is zorgt het voor een betere ontwikkeling van de hand-oog coördinatie en besef van gewicht. Een blok is immers lichter dan 3 blokken, het begin dus van meten en wegen.

Nadelen

 1. Houten speelgoed en water gaan niet altijd goed samen. Dit maakt het schoonmaken soms wat lastiger, ook buitenspelen met houten speelgoed is over het algemeen geen hit.
 2. Als het kind wat jonger is kan het speelgoed te zwaar zijn om op te tillen. Tevens kan het natuurlijk door het gewicht meer schade aanrichten als het bijvoorbeeld op je hoofd belandt.
 3. Als het wel geverfd hout is kan het minder kleurvast zijn. Tevens is er dan een mogelijkheid dat de lak schadelijke stoffen kan bevatten.

Voor- en nadelen van plastic speelgoed

Let op bij het kopen van plastic speelgoed dat als het batterijen bevat, deze achter een klepje zitten die moet worden bevestigd met een schroefje. Op deze manier kan je kindje er niet bij, batterijen en kinderen…. ik denk niet dat ik het verder hoef uit te leggen.

Voordelen

 1. Plastic is super goed schoon te houden! Is het vies? Even in een sopje en klaar is Kees (of Max in dit geval).
 2. Over het algemeen is het gemaakt van allerlei felle kleuren zoals rood, zwart, geel en groen. Laten dit nou precies de kleuren zijn die je kleintje snel kan zien!

Nadelen

 1. Doordat er meestal toeters en bellen inzitten nodigt het niet uit tot fantasiespel. Het leert je kind dat als je op een knopje drukt er iets gebeurt. Verder dan dat wordt het niet uitgedaagd.
 2. Plastic speelgoed kan mogelijk gevaarlijke stoffen bevatten zoals wordt uitgelegd op de site van de Consumentenbond.
 3. In de loop van de jaren verkleurd plastic wel behoorlijk.

Huis-, tuin- en keukenspullen als speelgoed?

Ik hoor je gewoon denken. Hoe bedoel je huis-, tuin- en keukenspullen als speelgoed? Nou ik zal het je uitleggen. Onder huis-, tuin- en keukenspeelgoed versta ik alle dingen die je niet bij de speelgoedwinkel tegen zou komen. Deze producten zijn oorspronkelijk voor iets anders bedoeld maar dienen ook prima als speelgoed. Het is dus eigenlijk open materiaal, het kind kan zelf invulling geven aan het product door de fantasie. Nu is Naud nog iets te klein voor zijn fantasiespel, maar dat komt nog wel. Het mooie aan dit materiaal is trouwens dat je helemaal niks hoeft voor te doen, ze mogen het lekker zelf ontdekken!

Voorbeelden

Voorbeelden van huis-, tuin- en keukenspeelgoed

Deegroller
Als je kindje de deegroller gaat ontdekken komt het erachter dat bepaalde onderdelen bewegen! Daarnaast heeft deze behoorlijk gewicht en is dus een goeie uitdaging om op te tillen.
Vergiet
Wat een bijzonder ding is een vergiet als je hem goed gaat bestuderen. Het heeft glad structuur met hier en daar ineens een gat. Doordat een vergiet vrij licht is kan je kindje hem vrij snel oppakken.
Zeefje
Eigenlijk hetzelfde principe als het vergiet, alleen is een zeefje nog kleiner en dus sneller handzaam.
Boerenzakdoek
Door deze rechtop te zetten stimuleer je je kindje om eens een kijkje te nemen naar deze bijzondere zakdoek. Is het je wel eens opgevallen hoeveel verschillende patronen erin zitten? Je kindje kan vanaf 3 maanden die patronen onderscheiden.
Bakjes
De verschillende kleine bakjes (denk bijvoorbeeld aan hout, plastic en RVS) zijn licht en dus gemakkelijk te pakken. Als je voor je baby neer zou leggen zou hij of zij deze kunnen vullen/omgooien/er op trommelen/voelen.
Kleine garde
De kleine garde zoals op de foto is van wat zachter materiaal. Deze kunnen ze gemakkelijk en snel vasthouden omdat de vingers makkelijk erin haken. Ook kunnen ze er later mee roeren of slaan in en op bakjes. Je kunt het zo gek niet bedenken, die kleintjes verzinnen er van alles mee!
Klein maatbekertje
Een beetje hetzelfde principe als de bakjes.
Kwastjes
Deze heb je natuurlijk in de winkel in allerlei verschillende soorten en maten. Thuis heb ik er eentje van kunststof (die kun je bij de keukenartikelen vinden). Dit is nog een van de zwaardere dingen die er tussen zit. Maar als je het vast hebt zul je voelen dat het kunststof snel koud aanvoelt en het silicone gedeelte een beetje stug is. Een bijzondere beleving!
Afwasborsteltje
Ook deze is wat zwaarder en zeer bijzonder om te voelen. Degene die ik heb is wat kleiner en heeft nog een gezichtje ook! Voor je kleintje is het natuurlijk een bijzondere ervaring om te voelen dat deze haren, in tegenstelling tot de haren van de kwast, hard zijn. Door het gewicht moet je kindje de spieren in zijn hand en arm beter aanspannen, wat gelijk een goede krachttraining is.

Waar speelt Naud nu mee?

Op dit moment leg ik vaak de Oball, Loopy Links, een grote pluche bal, een knuffel, de boerenzakdoek en wat losse ringen in zijn box. Deze lijkt hij het leukst te vinden, ook zijn het allemaal artikelen die hij zelf gemakkelijk ‘kan vangen’. De truc is natuurlijk om zoveel mogelijk te variëren, op die manier wordt hij getriggerd om op onderzoek uit te gaan. Daarom haal ik meestal 1x per dag iets weg en vervang dat voor iets anders. Naast de box heb ik een zak hangen waar het speelgoed in zit wat aansluit op zijn ontwikkeling nu.

Ik ben vanuit mijn werk gewend om de speelplek (in dit geval de box) voor te bereiden. Dit doe ik dan ook vaak, op deze manier kan meneer direct lekker gaan spelen als ik hem in de box leg!

De box is voorbereid voor Naud. Al het speelgoed ligt op een eigen plekje zodat hij overal iets te kijken heeft, ook kan hij direct gaan spelen als ik hem er in leg.
Meestal ziet de box er zo uit voordat ik Naud er in leg.

Zoals je misschien wel ziet, tussen de spijlen van de box, hebben wij een muziek mobiel hangen. Nu ben ik er zelf niet zo gek op (iets met teveel geluidjes), maar vanuit de fysio werd toch wel geadviseerd om er eentje op te hangen. Gelukkig kan de mobiel er ook af, dus na een paar keer zo een gezellig muziekje is het weer tijd om even zelf te spelen en haal ik hem weg. Naud weet het inmiddels en gaat dan, na even mokken, toch gewoon weer zelf spelen.

Bereid jij de speelplek van je kindje wel eens voor? Let me know!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *